Praktische zaken
De Filipijnen zijn een populaire bestemming voor reizigers die houden van duiken, surfen, snorkelen of prachtige stranden. Het is een echte tropische bestemming waar je genoeg kan beleven! Als je van plan bent om de Filipijnen te bezoeken, zijn er enkele praktische zaken waar je rekening mee moet houden. Denk aan de beste reistijd of geldzaken!
Visum en paspoort
Om de Filipijnen binnen te komen heb je als Nederlander geen visum nodig, behalve als je langer dan 30 dagen wil blijven. Bij aankomst heb je een geldig paspoort nodig (nog minimaal zes maanden geldig bij uitreis) én een retour ticket naar Nederland of een andere uitgaande vlucht. Ik had een retourticket naar Sinapore, omdat ik nog niet wist wat mijn volgende bestemming in Azië zou zijn. Gelukkig was dit retourtje goed betaalbaar!
ā
Reisverzekering
Een goede reisverzekering is essentieel als je gaat backpacken in de Filipijnen! Eigenlijk geld dit voor alle bestemmingen. Ik ben zelf twee keer naar een ziekenhuis in Coron geweest voor antibiotica voor mijn ontstoken muggenbulten. Gelukkig kostte dit geen drol, maar het is altijd zeer raadzaam om een reisverzekering met wereldwijde dekking af te sluiten.
ā
Vaccinaties
Het wordt aanbevolen door de GGD om je te vaccineren voor DTP en Hepatitis A. Afhankelijk van jouw persoonlijke condities, is het ook raadzaam om eventueel in te enten tegen BMR, buiktyfus, hepatitis B, TBC of Rabiës. Jouw lokale GGD kan je voorzien van het beste advies. In de Filipijnen komt net zoals op vele andere bestemmingen in Azië malaria voor. Sommige reizigers slikken preventief malariapillen, maar hier zitten ook veel vervelende bijwerkingen aan. Bovendien zijn er ook andere gevaarlijke muggen met ziektes, zoals Denque, die jouw ook kunnen steken. Ik heb hierdoor besloten om mij goed in te smeren met muggenspray. Het is eigenlijk gewoon dikke pech als je malaria of denque oploopt. Uiteraard is het wel een aanrader om malariamedicatie mee te nemen die je kan slikken zodra een lokale dokter zou vaststellen dat jij malaria hebt.
ā
Omtrent de regels met betrekking tot COVID-19 vaccinaties, zou ik even het meest recente advies googlen! Het land is in ieder geval op het moment van schrijven open voor alle toeristen (juni 2023). Indien je niet bent gevaccineerd, kan je een test bij aankomst afnemen.
ā
Budget en geld
De Filipijnen zijn over het algemeen een duurdere bestemming vergeleken met andere landen in Zuid-Oost Azië. Dit komt onder andere doordat je een aantal binnenlandse vluchten niet kan vermijden. Ook liggen op sommige eilanden de accommodatie en voedselkosten gewoon weg wat hoger. Reken op een budget van 30 tot 50 euro per dag, afhankelijk van jouw uitgavenpatroon op reis. Als je kiest voor de duurdere accommodaties en veel privévervoer met bijvoorbeeld een TukTuk of taxi voor lange afstanden, zal het bedrag hoger uitvallen. Het is raadzaam om voldoende geld op zak te hebben omdat niet alle winkels en restaurants creditcards accepteren. Er zijn veel geldautomaten op de Filipijnen, vooral in de grote steden, maar houd er rekening mee dat sommige geldautomaten buiten gebruik kunnen zijn of dat er limieten kunnen zijn op de hoeveelheid geld die je kunt opnemen. Het is altijd verstandig om zoveel mogelijk geld op te nemen en deze te verspreiden over jouw bagage/tassen. Iedere keer dat jij geld pint, betaal je namelijk flink wat aan transactiekosten. Deze prijs verschilt per bank, maar het zou natuurlijk zonde zijn als je hier tientallen euro's aan kwijt bent.
ā
Accommodatie
Er zijn verschillende opties voor accommodatie op de Filipijnen, van goedkope hostels tot luxe hotels. Per bestemming heb ik een aantal mooie accommodaties met een hoge beoordeling geselecteerd. De meest populaire plekken onder backpackers zijn El Nido en Coron. Het kan verstandig zijn om accommodatie hier vooraf te boeken, vooral als je tijdens het hoogseizoen reist. In het laagseizoen kan je gemakkelijk dezelfde dag nog prima accommodaties vinden. Hierdoor blijf je altijd erg flexibel tijdens jouw reis! Hieraan geef ik wel een grote voorkeur.
ā
Transport
De Filipijnen hebben een uitgebreid openbaar vervoersnetwerk, waaronder ferries, bussen en tricycles (een soort tuktuks). Als je langere afstanden wilt afleggen, kun je het beste de bus nemen. Soms is het zeker het overwegen waard om een taxi te nemen (indien jouw budget dit toelaat). Tricycles zijn handig voor korte afstanden en het verkennen van de stad. Voor het huren van een scooter is het aan te raden om een internationaal rijbewijs te regelen. Wees altijd voorzichtig! Ik heb ook een aantal keer een scooter gehuurd én dit was echt ideaal. Voornamelijk op Bohol, Cebu en Siquijor is dit een echte aanrader! Wel had ik al ervaring met het rijden van een scooter in Azië, maar over het algemeen is het verkeer hier rustig en zijn de wegen goed te berijden.
ā
Klimaat
De Filipijnen hebben een tropisch klimaat met hoge temperaturen gedurende het hele jaar. De gemiddelde temperatuur varieert tussen 25°C en 32°C, afhankelijk van de regio en het seizoen. Het land kent twee seizoenen: het droge seizoen (november tot april) en het regenseizoen (mei tot oktober). In het droge seizoen zijn er hogere temperaturen en valt er een stuk minder neerslag. Het kan hierdoor wel drukker zijn op de toeristische bestemmingen, vooral op Palawan en Boracay. Het regenseizoen wordt gekenmerkt door regelmatige heftige regenbuien en tyfoons. Alhoewel deze periode minder populair is, zijn er ook genoeg toeristen die in deze periode de Filipijnen bezoeken. Ik bezocht de Filipijnen in oktober, het eind van het regenseizoen, en had maar één dag waarop flink wat regen viel. Mocht je besloten om in het regenseizoen de Filipijnen te bezoeken, hou dan goed het weerbericht en nieuws in de gaten om eventueel te voorkomen om last te hebben van een tyfoon.
ā
Veiligheid
De Filipijnen zijn over het algemeen een veilige bestemming voor reizigers, maar het is wel verstandig om waakzaam te zijn. Blijf alert op zakkenrollers en wees voorzichtig bij het oversteken van de straat. Een plek in de Filipijnen moet je absoluut vermijden: het westelijke deel van eiland Mindanao, in het zuiden van de Filipijnen. Check altijd het reisadvies van het ministerie voor jouw vertrek!
ā
ā
ā
Wat je vooral niet moet vergeten om mee te nemen!
ā
-
Een goede backpack: Doordat je veel zult reizen met lokale bussen, is het zeer aan te raden om op reis te gaan met een backpack. Zelfs als je jezelf niet beschouwt als een echte backpacker. Een koffer is juist erg onhandig.
-
Paspoort en visum: Zorg ervoor dat je paspoort nog minimaal zes maanden geldig is vanaf de datum van aankomst in de Filipijnen.
-
Reisadapter: De Filipijnen hebben een ander type stopcontact dan de meeste andere landen, dus neem een āāreisadapter mee om je elektronische apparaten op te laden.
-
Zonnebrandcrème: De Filipijnen liggen dicht bij de evenaar en heeft een tropisch klimaat, dus de zon kan erg sterk zijn. Neem zonnebrandcrème mee met een hoge SPF om jezelf te beschermen tegen de zon.
-
Insectenwerende middelen: Muggen en andere insecten zijn een veel voorkomend probleem in de Filipijnen, vooral tijdens het regenseizoen. Neem insectenwerende middelen mee om jezelf te beschermen tegen beten en ziektes.
-
Geld en betaalkaarten: Neem voldoende contant geld en betaalkaarten mee, zodat je gemakkelijk kunt betalen voor accommodatie, maaltijden en activiteiten. Het is handig om een mix van contant geld en betaalkaarten te hebben, omdat niet alle plaatsen creditcards accepteren en sommige geldautomaten buiten gebruik kunnen zijn.
ā
ā